13 Aralık 2021 Pazartesi

Ahududu Bakımı

 

Ahududu Bakımı

Ahududu Bakımından, önce kısa bir bilgi paylaşmak istedim. Ahududu her ortamda yetişebilen genellikle yabani olarak yetişen üzümsü bir meyve grubundan bir meyvedir. Asıl önemli olan ıslah edilerek üretilen ve yetiştirilen ahududu dur. Islah edilerek yetiştirilen ahududu yabani olarak yetişen ahudududan daha verimli, daha kaliteli ve ekonomik yönden daha değeri daha fazla olan bir meyve olarak bilinmektedir.

 Ahududu ülkemizde bir çok alanda tüketim alanı bulunan bir meyvedir örneğin ahududu taze şekilde yenilerek tüketilmesinin yanı sıra marmelat, reçel, konserve, likör yapımında, meyve suyu imalatında ve hatta pastacılık sanayi gibi bir çok alanda kullanılan lezzetli ve bol miktarda c vitamine sahip bir tür meyvedir. 

11 Aralık 2021 Cumartesi

Ahududu Ağacı

 


Ahududu Ağacı, boyu bir, bir buçuk metre civarındadır. Dal kısımlarından kırmızı renkli meyveleri olan ve beyaz renkli çiçekler şeklinde açan bir ağaç türüdür. Ahududu ağacı genelde ormanlık alanlarda yetişmektedir. Ahududu ağacının dikenli bir yapısı vardır. 

Ahududu ağacı yaz aylarında haziran ayının sonunda, temmuz ayının başlarında çiçek açmaya başlamaktadır. Ahududu ağacı her bölgede ve her yerde yetişmeyen bir ağaç türüdür. Genellikle Kuzey Anadolu'da ve Avrupa Kıtasında yetişen bir ağaç çeşididir. Bu güzel ağacının varlığı yüzyıllar öncesine kadar dayanmaktadır. 

Ahududu

 



Ahududu, veya diğer adıyla frambuaz sonbahar ve yaz mevsiminde tatlı ve kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Latince adı Rubus idaeus'tur. Ahududu ülkemizde daha çok böğürtlen ile karıştırılan bir meyve olmakla birlikte, görüntü itibariyle çileğe de benzemektedir.

Ahududu, köken itibari ile gülgiller ailesine dahildir. Bu meyve, Avrupa, Amerika ve Asya'nın pek çok bölgesinde yetiştirilir. Ahududunun anayurdu ise tam olarak bilinmemektedir. Ancak ahu ve dudu kelimelerinin birleşimi olmasından dolayı (ceylan dutu) anayurdunun Türkiye’nin Ege bölgesi olduğu tahmin edilmektedir.