11 Aralık 2021 Cumartesi

Ahududu Ağacı

 


Ahududu Ağacı, boyu bir, bir buçuk metre civarındadır. Dal kısımlarından kırmızı renkli meyveleri olan ve beyaz renkli çiçekler şeklinde açan bir ağaç türüdür. Ahududu ağacı genelde ormanlık alanlarda yetişmektedir. Ahududu ağacının dikenli bir yapısı vardır. 

Ahududu ağacı yaz aylarında haziran ayının sonunda, temmuz ayının başlarında çiçek açmaya başlamaktadır. Ahududu ağacı her bölgede ve her yerde yetişmeyen bir ağaç türüdür. Genellikle Kuzey Anadolu'da ve Avrupa Kıtasında yetişen bir ağaç çeşididir. Bu güzel ağacının varlığı yüzyıllar öncesine kadar dayanmaktadır. 


Arkeologlar tarafından yapılan araştırmalara göre ahududu ağacı tarih öncesi dönemde toplanarak insanlar tarafından yenilmeye başlanmıştır. Ahududu ağacının Latince adı Rubus İdeaus diğer adı ise frambuazdır. Ahududu ağacı ismini Anadolu mitolojilerinde Kaz Dağlarından almıştır. Mitolojideki adı ile İda Dağı böğürtleni olarak da bilinmektedir. Yunan mitolojisinin en büyük tanrısı olarak bilinen Zeus'un yaşamış olduğu çağda Olimpos adlı dağda yetişen ahududu ağacına çilek ağacıda denir.


Ahududu Ağacı İle İlgili Genel Bilgiler

Ahududu ağacının Ana vatanı Avrupa Kıtası olmasından dolayı bu ağaç türü yurdumuzda da yetişir. Yurdumuzun iklim şartları bu meyvenin yetişmesi için son derece uygun bir ortam hazırlamaktadır. Oldukça uzun bir tarihi olan ahududu ağacı bugüne kadar gelmiş ancak çok fazla değer görmemiştir. Ahududu ağacı tarım alanında yer tutmasına rağmen hatta birçok yararı olduğu halde hakkettiği ilgiyi henüz bir kaç senedir görebiliyor. 

Son zamanlarda büyük çaplı işletmeler ile zirai olarak yetiştirilmede sıkça tercih edilen bir ağaç türüdür. Dalından taze, taze koparılarak yenmesinin yanı sıra meyve olarak tüketilmesi, pastacılık alanında ve dondurma yapımında kullanılması ile sanayiye yönelik bir tüketimide vardır. Bu nedenle zirai alanında ahududu yetiştiriciliği önem kazanmaya başlamıştır. Ahududu ağacının fiyatı oldukça uygundur Bu ağaç türünün aşılanma gibi ihtiyaçları yoktur.

 Ahududu ağacının budama işlemi diğer ağaçlara göre son derece kolaydır. Hiçbir zirai bilginin bilinmesine de gerek yoktur. Ahududu ağacının gövdesi kendini nerede ise her sene yeniler. Bu özelliği sayesinde diğer meyvelerden ayrılmaktadır. Bunun nedeni ise her meyve ağacının gövdesi kendini devamlı yenileyemez.

 Ahududu ağacının bir diğer özelliğim ise ahududu fidanı dikim işleminden çok kısa bir zaman sonra hemen çiçek açmaya başlar ve meyve verir. Bu ağacın yaprakları da insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Bu yüzden yaprakları atılmaz gölge bir ortamda kurutulur. Ahududu ağacının yaprak kısımlarında C vitamini, tanen ve organik asitler bulunmaktadır. 

Ahududu ağacının meyvelerinde ise C vitamini, pektin, şeker türleri ve demir bulunur. Ahududu meyvesinden hazırlanan şurup ise eczacılık alanında ilaçların içeriğine ilave edilerek koku ile tat vermede kullanılmaktadır.

Ahududu Ağacının Faydaları
  • Ahududu karaciğere oldukça iyi gelen bir meyvedir. Bunun yanı sıra bronşit ile anjin hastalıklarında da kullanılır.
  • Ahududu ağacı C ile A vitamini içerir.
  • Diş ile ağız iltihaplanmalarında tüketilmektedir.
  • Başta romatizma hastalığı gelmek üzere göz ile bademcik de oluşan kireçlenmelere, mafsal kireçlenmesine, boğaz hastalıklarında yenilmesi gereken oldukça faydalı bir bitkidir.
  • İdrarında albümin olan kişilere tavsiye edilen bir meyve türüdür.
  • Damarlarda bulunan kirli kanı temizlemektedir.
  • Yenilmesi durumunda terleme sonucunda vücutta bulunan zehirli toksinlerin dışarı atılmasında görev yapmaktadır.
  • Aşırı terletir ve oldukça iyi idrar söktürür.
  • Vücuttaki dokuları sıkılaştırarak birbirlerine kenetleyen bir meyvedir.
  • Kabızlık sorunlarına doğal bir çözümdür.
  • Gribal enfeksiyonlarda meydana gelen ateşi düşürmeye iyi gelir.
  • Vücuttaki yorgunluğu alarak vücuda direnç kazandırmaktadır.
  • Verem hastalığında tüketilmektedir.
  • Özellikle de kansızlık sorunu olan kişilerin mutlaka yemeleri gereken meyve türüdür.
Ahududunun Zararları,

Ülser ile mide rahatsızlığı olan kişiler kesinlikle ahududu tüketmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder