Ahududu Bakımı |
Ahududu Bakımından, önce kısa bir bilgi paylaşmak istedim. Ahududu her ortamda yetişebilen genellikle yabani olarak yetişen üzümsü bir meyve grubundan bir meyvedir. Asıl önemli olan ıslah edilerek üretilen ve yetiştirilen ahududu dur. Islah edilerek yetiştirilen ahududu yabani olarak yetişen ahudududan daha verimli, daha kaliteli ve ekonomik yönden daha değeri daha fazla olan bir meyve olarak bilinmektedir.
Ahududu ülkemizde bir çok alanda tüketim alanı bulunan bir meyvedir örneğin ahududu taze şekilde yenilerek tüketilmesinin yanı sıra marmelat, reçel, konserve, likör yapımında, meyve suyu imalatında ve hatta pastacılık sanayi gibi bir çok alanda kullanılan lezzetli ve bol miktarda c vitamine sahip bir tür meyvedir.
Ahududu aile tarımına uygun çok karlı bir tarım ürünü olarak ta bilinmektedir. Ayrıca ahududu bitkisi özelliği ile toprak kaymalarını engelleyen bir bitki olarak ta bilinir.
Ahududu Bakımında Budama
Ahududu bakımında budama işlemi de çok önemlidir. Buna göre ahududu budama şekilleri olarak,
- Dikim budaması
- Yaz budaması
- Kış budaması
- Gençleştirme budaması
Dikim budaması; Ahududu dikiminden hemen sonra en fazla 30 cm yükseklikte budanmalıdır. Ahududu budamada ilk bahar aylarında bakılarak 3-4 adet kuvvetli olan kollar bırakılarak diğer filizler kesilmelidir. Ahududu gövdesinde budama yapılırken bırakılan kuvvetli dallar arası da en az 25 cm olmalıdır.
Kış budaması; Ahududu kış budamasında hasat zamanı geçtikten hemen sonra sonbahar aylarına doğru kuruyan dallar dipten kesilerek temizlenmelidir. Kök kısmından yetişen filizlerin önü açılmalıdır. Ahududu kış budaması için en uygun zaman ise sonbahar ayları yada ilk bahar başlangıcında olmaktadır.
Yaz budaması; Ahududu bakımında yaz budaması bitki tepeleri kesilerek aşırı derecede fazla olan dalların budanması gerekmektedir. Fakat çok aşırı sıcaklarda bu işlemin yapılması bitki için çok zararlıdır. Ahududu bakımında zayıf ve yere yakın kollar budanmalıdır. Ahududu meyvelerinin kuvvetlendirilmesi için fazla kollar gövdeden temizlenmelidir. İri meyve alınması ancak kuvvetlendirilmiş dallardan alınacağı unutulmamalıdır.
Gençleştirme budaması; Son olarak ahududu bakımında gençleştirme budaması olarak bitki artık yaşlandığından kök kısımlarında zayıflama görülür. Bu durumda ahududu bitkisinin kalitesi düşerek verimsizleşir. Bu durumu önlemek için ahududu en az 6 yıl aralıklar ile toprak altında bulunan köke ulaşarak kesilmesi ve bitkinin gençleştirilmesi önemlidir. Yaşlı kökler bitkiden ayrılarak akabinde bol miktarda çiftlik gübresi ve bunun yanı sıra ticari gübre verilerek ahududunun güçlenmesi ve ömrünün uzaması sağlanır.
Ahududu Bakımında Terbiye Yöntemleri
Ahududu özellikle dört çeşit terbiye sistemi ile terbiye edilmektedir.
- Destekli çit sistemi
- Destekli ocak sistemi
- Desteksiz ocak sistemi
- Desteksiz çit sistemi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder